Selecteer een pagina

Ergens in 2022 was het er ineens, ChatGPT, en daar vind ik wat van. Maar wat vind ik daar dan precies van? Dat vind ik dus ook lastig. Ik snap absoluut de voordelen die deze tool biedt. Je hoeft zelf amper meer na te denken over wat je wilt schrijven. Het bespaart je daarom ook heel veel tijd en energie. Zeker als je communicatieadviseur bent en toch al zoveel projecten hebt, die allemaal liever gisteren dan vandaag klaar moeten zijn. Nog los van alle dagelijkse beslommeringen die bij deze dynamische job horen. Uit ervaring kan ik zeggen dat je daar soms nogal gestresst van kan raken en dat ChatGPT dan echt dé uitkomst lijkt.

Of is het toch meer het gevoel van concurrentie, dat me bekruipt als ik denk aan ChatGPT. Het gebruik van ChatGPT is in de meeste gevallen gratis en daar kom ik dan aan als newborn uitgeroepen tekstschrijver, die voor zichzelf gaat beginnen en die er toch graag haar boterham mee wil verdienen. Ik ben (straks) helemaal niet meer nodig. Dat gevoel bedoel ik.

Maar toch, ik weet het niet, het gaat jeuken als ik aan ChatGPT denk. Niet alleen omdat ik als iemand van de oude stempel sowieso veel waarde hecht aan schrijven op papier met een pen, maar ook omdat schrijven an sich mijn grootste hobby is. Ik kan me gewoonweg niet voorstellen dat je dat leuke en mooie werk gaat uitbesteden aan een robot, die je helemaal niet kent en die ook geen idee heeft hoe jouw werk er eigenlijk uitziet. En hoe laat je die chatbot mensen bevragen om hun persoonlijke verhaal te delen om het dan vervolgens naar alle eer en geweten op papier te zetten?

Noem me hopeloos ouderwets, maar ik vind daar dus wat van. Ik houd van persoonlijke contacten, zelf nadenken over mijn zinnen en de voldoening voelen als ik een mooi verhaal of goed artikel heb geschreven. Zelf heb geschreven dus. Zonder hulp van een computer.

Kortom, ik snap dat het gemakkelijk lijkt en geen geld kost en dat dat dus voordelen geeft. Maar oh boy, wat zou ik graag dat werk voor jou uit handen nemen. “Het kost wat, maar dan heb je ook wat”, zei mijn oma vroeger altijd. Dus laat mij je verhaal schrijven en ik lees me in, bereid me goed voor en heb aan een half woord genoeg om jou teksten aan te leveren, die een stuk persoonlijker en met meer aandacht zijn geschreven. Ik denk dat daar mijn grootste weerstand zit. Het onpersoonlijke karakter van ChatGPT. Dat laat ik ver achterwege. Bij mij krijg je teksten die zijn geschreven vanuit een liefde voor het schrijversvak. En dat is ook wat waard, toch?