Selecteer een pagina

De Freestyle Libre, uiteraard had ik daar al veel over gehoord en gelezen. Vooral positieve geluiden over het gemakkelijk, snel en pijnloos meten van je bloedglucose. Maar als ‘diabeet van de oude stempel’ was ik sceptisch. Is het wel betrouwbaar als je niet direct de bloedglucose in je bloed, maar in het interstitiële vocht meet (en wat is dat eigenlijk?)? Ben ik dan niet de hele dag aan het scannen om te kijken of ik goed zit? Met andere woorden, beheerst de diabetes dan niet (nog) meer mijn dagelijkse leven?

Nieuwsgierig
Toen ik een maand geleden echter op uitnodiging van Roche Diabetes Care, bekend van Accu-Chek, aanwezig was bij hun media- en bloggersevent en het ATTD-congres in Wenen, werd ik toch wel erg nieuwsgierig naar zo’n continu of flash glucose meetsysteem. Al bijna 17 jaar meet ik mijn bloedsuiker gemiddeld vier keer per dag, maar heb ik geen idee van hoe het verloop ervan gedurende de dag of nacht is. En weet ik eigenlijk ook niet wat nou het exacte effect is van bewegen.

Zeker nu ik een half jaar geleden van insuline spuiten ben overgestapt op orale medicatie, was ik daar toch wel erg benieuwd naar. Het vertrouwen in de medicijnen groeit wel naar aanleiding van mijn laatste HbA1c, maar als ik zou weten dat ik ook tussen de meetmomenten door enigszins stabiele suikers zou hebben, dan draagt dat natuurlijk nog meer bij aan die overtuiging. De nieuwsgierigheid won het dus van mijn achterdochtigheid en ik bestelde de Freestyle Libre bij wijze van ‘proefperiode’ van 14 dagen.

Toen het pakketje werd bezorgd, wilde ik ook niet langer meer wachten. Die sensor moest erin. Snel installeerde ik de LibreLink-app op mijn smartphone en jaste de sensor in mijn arm. Hoppa!

Vertrouwen
Gelijk de eerste dag wist ik al dat de scepticus in mij als sneeuw voor de zon zou verdwijnen. Wat een verademing! Het is zo simpel, even snel scannen en geen pijnlijke vingerprikken meer na 17 jaar. In tegenstelling tot de onrust die ik verwachtte, gaf het me juist rust en vertrouwen.

Ik heb mijn bloedglucoses met opzet af en toe uitgedaagd door koolhydraat-rijker te eten, maar ook door vaker te gaan wandelen. Omdat ik dan in de trendlijn kon zien, dat ik na een piek ook vrij snel weer netjes daalde, heb ik wederom een bewijs gekregen dat de medicijnen hun werk goed doen.

De twee weken zijn inmiddels voorbij en ik moet zeggen: ik mis hem. Vergoeding zit er voor mij helaas niet in en ik heb geen geldboom in mijn tuin staan, maar ik weet zeker dat ik hem vaker ga gebruiken. Bijvoorbeeld komende zomer. Dan hebben mijn vingertoppen tenminste ook even vakantie.